6 ključnih razloga zašto alkohol nije za tinejdžere

Piše: magistra Socijalne pedagogije Sonja Jarebica

PPrema dostupnim podacima značajan postotak djece svoj prvi susret s alkoholom doživljava oko 12. godine. Često roditelji znaju reći da je to „normalno razdoblje“, „i mi smo se znali upustiti u opijanje“, „nije se ništa dogodilo“. No, djeca i mladi mogu imati neprepoznate zdravstvene probleme zbog kojih konzumacija alkohola i drugih sredstava ovisnosti može ugroziti njihovo zdravlje, pa i život. Kako bi roditelji osvijestili zašto je alkohol opasan i zašto nije za maloljetne osobe, u nastavku donosimo šest ključnih razloga.

1. Alkohol kao prvo rizično ponašanje

Alkohol nije za mlade jer je on prvo rizično ponašanje u koje se upuštaju, i prvi je korak rizika za probleme u ponašanju. Nažalost, mladi koji uzimaju jedno sredstvo ovisnosti, a obično počinju alkoholom i cigaretom, višestruko su rizični i za druga ovisnička ponašanja. Vrlo opasne mogu biti i kombinacije različitih psihoaktivnih tvari, odnosno kada se alkohol miješa uz kanabinoide, druge opijate ili čak sedative. Roditelji koji zbog zdravstvenih problema koriste sedative, moraju posebno paziti na njihovu dostupnost jer svake godine imamo slučajeve da djeca i mladi konzumiraju veće količine sedativa u obiteljskom okruženju.

2. Više problema u ponašanju

Mladi zbog rane konzumacije alkohola imaju i značajno više problema u ponašanju - koje može dovesti i do poremećaja u ponašanju. Naime, probleme u ponašanju prepoznajemo tako što znatno odstupaju od uobičajenih ponašanja primjerenih dobi, situaciji, kulturnim i društvenim normama u školi, obitelji, odnosno širem okruženju, a čije posljedice štetno djeluju na samog učenika, okruženje i time otežavaju njihovu uspješnu socijalnu integraciju. Za razliku od problema u ponašanju, poremećaji u ponašanju su oni kojima osoba tijekom dužeg vremena i intenzivno ugrožava svoje svakodnevno funkcioniranje na više životnih područja, odnosno ugrožava druge, to jest imovinu. Posljedice tog ponašanja su brojne i izrazito negativne u sadašnjosti i u budućnosti, kako za mladu osobu, tako i za druge pojedince i skupine.

Roditelji bi trebali znati da je problem u ponašanju i samo eksperimentiranje alkoholom i ostalim sredstvima ovisnosti usko povezano s drugim rizičnim ponašanjima, stoga alkohol nije za mlade. Radeći s djecom i mladima možemo vidjeti previše tragedija mladih koji su prerano izgubili život zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, natjecanja jurećim automobilima i motociklima, a svjedočimo i tučnjavama i agresivnom ponašanju sa smrtnim posljedicama.

3. Osjećaj lažne snage i sposobnosti

Konzumiranjem alkohola mladi postižu prividan osjećaj zadovoljstva, snage, lažnog samopouzdanja, osjećaja opuštenosti, euforije, sreće te nestaju kočnice u ponašanju. Osjećaj lažne snage i sposobnosti izazvan pijanim stanjem povezan je i s tragičnim padovima s visina (zidina, prozora, balkona, broda, dalekovodnih tornjeva…) ili pak hodanjem po krovovima vagona izazivajući mogućnost da dođe do strujnog udara povezanog sa žicama iznad vlaka.

4. Dokazivanje pred vršnjacima može biti kobno

Mladi možda piju rjeđe, ali uvijek s namjerom da se napiju. Kako ne prepoznaju objektivne rizike, u želji da ostvare potrebu pripadnosti vršnjačkoj skupini, bezuvjetno prihvaćaju rizike, živeći u trenutku. Pod pritiskom obveza u školama, očekivanja roditelja, problemima u obitelji, neprihvaćanja vršnjaka u široj socijalnoj sredini - mladi ne biraju načine za inicijaciju u skupinu vršnjaka. Kao posljedica toga, događaju se vrlo opasne situacije u kojima mladi nastoje pokazati pred vršnjacima svoju moć, hrabrost, odvažnost, stojeći što bliže željezničkoj pruzi i dolazećem jurećem vlaku s nadom da će doći dovoljno blizu da vlak prođe, a oni ne stradaju ili ležeći na kolniku u očekivanju jurećeg auta dokazuju brzinu i spretnost da izbjegnu udar. Mlade uspješne djevojke u školama koje nisu prihvaćene u društvu, nerijetko odlučuju pokazati kako nisu samo dobre učenice, već i da se mogu opiti.

5. Ostavljeni sami i bez svijesti

Zbog nekontroliranog i brzog unosa alkohola mladima zna pozliti i mogu se i onesvijestiti, a potom nerijetko budu ostavljeni po parkovima, hodnicima ili prolazima. Danas zamjećujemo i jedan društveni problem - dok su prijašnje generacije, kad im se vršnjak opio, bile spremne odvesti ga kući ili zatražiti pomoć odraslih, u posljednje vrijeme javlja se bešćutnost među mladima, koji ostavljaju svoje vršnjake u teškom stanju na cesti ili parku. Zbog toga u zadnjih nekoliko godina imamo, nažalost, zakašnjele intervencije i loše posljedice.

6. Mozak nije dovoljno razvijen

Kao roditelji trebamo znati i da mozak adolescenta nije u potpunosti razvijen. U procesu odrastanja razvijaju se područja u mozgu koja reguliraju donošenje odluka, razmišljanja, prosuđivanja, samokontrole i preuzimanja odgovornosti. U odnosu na roditelje koji donose drugačije procjene rizika, za mlade ukazane moguće posljedice imaju drugačiju vrijednost, zbog čega ponekad čine velike pogreške.

PODCAST

U ovom podcastu ambasadori kampanje razmijenili su svoja razmišljanja i iskustva o odgoju i izazovima maloljetničke konzumacije alkohola, a na sva pitanja koja ih muče, odgovore je dala Sonja Jarebica, socijalna pedagoginja s više od 35 godina iskustva rada s djecom i mladima.

kviz

Riješi kviz i otkrij koliko ti je važno uključivanje djeteta u slobodne aktivnosti

Slobodne aktivnosti važne su za pravilan rast i razvoj djece i mladih. Uključivanjem djece u izvannastavne aktivnosti možemo izbjeći da neorganizirano provode slobodno vrijeme i pritom doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja.

pitanje 1/10

Roditelj bi u svoje slobodno vrijeme trebao osmišljavati razne slobodne aktivnosti kako bi obitelj imala zajedničke ugodne trenutke i prepoznala interese djeteta.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 2/10

Zajednička obiteljska druženja u opuštenoj atmosferi, uz zabavu i igru, mogu doprinijeti razvoju samopouzdanja djeteta i dobrim međusobnim odnosima.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 3/10

Za dijete je dobro da od najranijeg djetinjstva roditelj prepozna njegove interese i razvija njegove sposobnosti i talente.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 4/10

O organizaciji slobodnog vremena trebaju brinuti: 

A) RODITELJI.

b) PREDŠKOLSKE/ ŠKOLSKE ORGANIZACIJE.

c) SAMO DIJETE.

pitanje 5/10

Jeste li upoznati s besplatnim dodatnim aktivnostima koje se nude za djecu u mjestu u kojem živite?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 6/10

Ako je vaše dijete uključeno u slobodne aktivnosti, primjećujete li njegovo zadovoljstvo njima?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 7/10

Treba li se roditelj, čije je dijete uključeno u neku slobodnu aktivnost, informirati o svom djetetu kod voditelja te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 8/10

Treba li roditelj svoje dijete podržavati i nazočiti odabranoj aktivnosti u vrijeme natjecanja, izložba ili prezentiranja naučenih vještina te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 9/10

Smatrate li da bi dijete, ako ne postiže neke očekivane rezultate u slobodnim aktivnostima, trebalo ispisati?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 10/10

Smatrate li da dodatne slobodne aktivnosti i strukturirano provođenje slobodnog vremena vašeg djeteta može doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja i konzumiranja alkohola?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

članci

Što je mentalno zdravlje mladih i zašto je važno?

pročitaj članak

Roditelji tinejdžera: četiri stvari koje morate znati

pročitaj članak

Zašto je povjerenje između roditelja i djece važno i kako ga izgraditi

pročitaj članak

Zašto su izvannastavne aktivnosti važne za tinejdžere

pročitaj članak

Što učiniti ako je dijete pod utjecajem alkohola

pročitaj članak

Tinejdžersko doba u doba pandemije: tri stvari koje svaki roditelj treba znati

pročitaj članak

6 ključnih razloga zašto alkohol nije za tinejdžere

pročitaj članak

Otkrij kakav odgoj postiže najbolje rezultate u prevenciji maloljetničke konzumacije alkohola

pročitaj članak

Kako argumentirano razgovarati s djetetom

pročitaj članak

Pet stvari kako pomoći u zdravom razvoju svog djeteta

pročitaj članak

Kada i gdje zatražiti stručnu pomoć

pročitaj članak

Četiri zlatna savjeta za roditelje

pročitaj članak

Komunikacija roditelja s tinejdžerima o alkoholu izuzetno je važna

pročitaj članak

Slobodne aktivnosti važan su čimbenik pozitivne socijalizacije tinejdžera

pročitaj članak

Piti (ne)znači i - uklopiti se

pročitaj članak

Trebam li se zabrinuti ako se moja kći dva-tri puta godišnje alkoholizirana vraća iz izlaska?

pročitaj članak