Kako argumentirano razgovarati s djetetom

Piše: magistra Socijalne pedagogije Sonja Jarebica

Važno je otvoreno razgovarati s djecom, pokazati interes za stvari koje su im važne - pa čak i video igrice

Za rast i razvoj djeteta obitelj ima posebnu ulogu u njegovom životu. Svojim utjecajem, primjerom, poučavanjem i brigom ona razvija mišljenja i stavove moralnog rasuđivanja, vrijednosti i utječe na ukupan socio-emocionalan razvoj djeteta.

U vrijeme kada mlada osoba ulazi u adolescentsko razdoblje i kada želi polako napustiti bezbrižnost zaštićenoga roditeljskog okruženja, od posebne je važnosti kakve su moralne vrijednosti i norme prihvatljiva ponašanja roditelji usadili u dijete. Pritom roditelji trebaju u obzir uzeti i djetetov temperament.

Djeca lakog temperamenta spremnija na promjene

Dijete lakog temperamenta spremnije je na promjene i prihvaćanje stavova i savjeta roditelja. Roditelj se osjeća uspješno, nema prevelikih frustracija, a odnos s djetetom je topao i iskren. Tako će, primjerice, roditelj djetetu pojasniti rizik konzumiranja alkohola prilikom samostalnih izlazaka s vršnjacima, upoznati ga s opasnostima i savjetima ako se dogodi neka nepredviđena situacija i eventualno loše posljedice povezane s konzumiranjem alkohola njega samoga ili vršnjaka koji treba pomoć. Takvo dijete neće se plašiti nazvati roditelje i tražiti pomoć. U mnogim rizičnim situacijama upravo je ovakav odnos ne samo jednom spasio neko dijete kojem je na vrijeme pružena adekvatna liječnička pomoć.

Primjer je i proslava jednog rođendana srednjoškolaca u vikendici tijekom pandemije. Jedan od mladića se opio i pao u nesvijest, a njegov je prijatelj pozvao svoje roditelje i usmjerio ih kako da dođe do njih i pozovu hitnu. Ovakve su situacije česte, stoga je važno da roditelj iskreno i otvoreno razgovara s djetetom upravo o ovakvim mogućnim rizičnim situacijama te da dijete pritom zna da će reakcija roditelja biti dobronamjerna, a ne nužno napadi i sukobi. I otac navedenoga mladića također je dobio informaciju, no žureći prema vikendici, ostao mu je prazan mobilni uređaj i nije mogao doći do sina.

Kako postupiti kao roditelj djeteta teškog temperamenta

Roditeljima djeteta teškog temperamenta nije nimalo lako, bez obzira na njihovo ispravno i toplo postupanje, a posebno u pružanju savjeta. Takvo dijete teško je usmjeravati i poticati. Ono je uvijek nezadovoljno, s otporom prihvaća savjete, a svoje potrebe želi zadovoljiti odmah i sad. Kako ne pokazuje dovoljno pozitivnih emocija, svi razgovori često vode sukobima i napetostima s roditeljima. Javlja se prkos, inat i upuštanje u rizična ponašanja, pa tako i konzumacija alkohola. Roditelj često ne zna s kim je njegovo dijete, gdje je i što radi.

Kada se dogode takve situacije, reakcije roditelja mogu biti također neprimjerene jer kod njih prevlada strah, ljutnja i izgube kontrolu.

Sjećam se roditelja koji je izbacio iz kuće petnaestogodišnjeg sina koji je pod utjecajem alkohola došao kući, a onda s njim nije razgovarao šest mjeseci ili roditelja, koji su na poziv policije da dođu u postaju po sina koji je pod utjecajem alkohola upravljao vozilom, odbili doći. Još je jedan primjer djevojke koja se samoozlijedila jer su ju roditelji, zbog kasnog dolaska kući i pod utjecajem alkohola, nazvali pogrdnim imenima.

Roditelji trebaju oblikovati svoje stavove i argumentirati ih djetetu porukom da s jedne strane shvaćaju njegove potrebe da bude „svoje“ i ima autonomiju, ali i da pronađu kompromis između postavljenih pravila i granica dopuštenoga ponašanja. Odrastanje adolescenata zna biti „burno“ i puno nerazumijevanja, ali ono što njemu treba je barem jedan roditelj ili odrasla osoba koja iskazuje znatiželju i interes prema njemu i njegovom odrastanju. Dakle, potrebna je odrasla osoba koja stvara emocionalnu vezu, pruža bezuvjetnu podršku i brigu tijekom cijelog djetinjstva do odrasle dobi kada dijete postaje samostalno i može donositi ispravne odluke.

Život u nefunkcionalnim obiteljima

Današnje moderne i postmoderne obitelji više nego ikada dijele se na funkcionalne i disfunkcionalne, što će uz osobna svojstva djeteta, socijalnu sredinu, njegov stupanj sazrijevanja i kognitivni razvoj utjecati na njegove stavove i donošenje životnih odluka, pa tako i one o konzumiranju alkohola.

Nefunkcionalne obitelji, u kojima ima grubo narušenih bračnih odnosa, zanemarivanja i zlostavljanja, čine rizičnu obitelj. Adolescenti u takvim obiteljima zbog dugogodišnjeg zanemarivanja i manjka podrške vrlo rano iskazuju neprimjerena ponašanja. Slabe su motivacije za školu, imaju neadekvatan odnos prema nastavi i učiteljima, učestalo krše pravila ponašanja. U sedmom ili osmom razredu, a posebno upisom u srednju školu, visoko su rizični za asocijalna ponašanja - od konzumiranja alkohola, pušenja, preko izostanaka s nastave, fizičkih sukoba s vršnjacima, do delinkventnog ponašanja.

Što mogu roditelji učiniti

U odnosu na generacije djece prije desetak godina, današnja djeca se u većoj mjeri suprotstavljaju roditeljima, općenito odraslima, iznošenjem vlastitih argumenata, mišljenja, osjećaja povezanih s njihovim pravima i mogućnostima. Današnji mladi su samosvjesniji, žele da ih se uvaži i ne boje se odraslih, pa tako ni roditelja.

Zato je važno da se roditelji potrude oko svoga odnosa s djetetom, da manje budu usmjereni na akademske uspjehe i da se djeca pod njihovim pritiskom, očekivanjima i kažnjavanjima za loše ocjene, ne udaljavaju od njih.

Roditelj koji kažnjava dijete zbog četvorke ili bilo koje ocjene kojom on nije zadovoljan, mora znati da narušava sliku djeteta o sebi te da ne postoji instrument za vraćanje djetetovog povjerenja.

Važan je otvoren razgovor

Zato je važno otvoreno razgovarati s djecom, pokazati interes za stvari koje su njemu važne - pa čak i video igrice. Kada roditelj promatra svoje dijete, sudjeluje u njegovom odgoju, na vrijeme će uočiti i nagle promjene raspoloženja i usamljivanja.

Naučite ih da donose odluke i da se suprotstave onome s čim se ne slažu i da se obrate vama za pomoć kada situacija prevlada njihove mogućnosti rješenja. Također, od najranije ih dobi morate učiti da snose posljedice za svoja neprimjerena ponašanja.

Iskren i otvoren razgovor s djetetom, dajući mu do znanja da ga slušate, da može iznijeti svoj stav, emocije i da ga uvažavate, najbolja je reakcija na ponašanje i mišljenje djeteta. Roditelj mora odgajati dijete tako da ga ono poštuje, uljudno s njim komunicira, slijedi postavljena pravila i disciplinu u postupanju.

Današnji prenaglašeni zaštitnički odgoj i popustljivost, a s druge strane kažnjavanje, prevelika očekivanja te ostvarenje svojih želja preko djeteta, put su udaljavanja djeteta od roditelja, a time raste i mogućnost za maloljetnička rizična ponašanja.

PODCAST

U ovom podcastu ambasadori kampanje razmijenili su svoja razmišljanja i iskustva o odgoju i izazovima maloljetničke konzumacije alkohola, a na sva pitanja koja ih muče, odgovore je dala Sonja Jarebica, socijalna pedagoginja s više od 35 godina iskustva rada s djecom i mladima.

kviz

Riješi kviz i otkrij koliko ti je važno uključivanje djeteta u slobodne aktivnosti

Slobodne aktivnosti važne su za pravilan rast i razvoj djece i mladih. Uključivanjem djece u izvannastavne aktivnosti možemo izbjeći da neorganizirano provode slobodno vrijeme i pritom doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja.

pitanje 1/10

Roditelj bi u svoje slobodno vrijeme trebao osmišljavati razne slobodne aktivnosti kako bi obitelj imala zajedničke ugodne trenutke i prepoznala interese djeteta.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 2/10

Zajednička obiteljska druženja u opuštenoj atmosferi, uz zabavu i igru, mogu doprinijeti razvoju samopouzdanja djeteta i dobrim međusobnim odnosima.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 3/10

Za dijete je dobro da od najranijeg djetinjstva roditelj prepozna njegove interese i razvija njegove sposobnosti i talente.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 4/10

O organizaciji slobodnog vremena trebaju brinuti: 

A) RODITELJI.

b) PREDŠKOLSKE/ ŠKOLSKE ORGANIZACIJE.

c) SAMO DIJETE.

pitanje 5/10

Jeste li upoznati s besplatnim dodatnim aktivnostima koje se nude za djecu u mjestu u kojem živite?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 6/10

Ako je vaše dijete uključeno u slobodne aktivnosti, primjećujete li njegovo zadovoljstvo njima?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 7/10

Treba li se roditelj, čije je dijete uključeno u neku slobodnu aktivnost, informirati o svom djetetu kod voditelja te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 8/10

Treba li roditelj svoje dijete podržavati i nazočiti odabranoj aktivnosti u vrijeme natjecanja, izložba ili prezentiranja naučenih vještina te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 9/10

Smatrate li da bi dijete, ako ne postiže neke očekivane rezultate u slobodnim aktivnostima, trebalo ispisati?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 10/10

Smatrate li da dodatne slobodne aktivnosti i strukturirano provođenje slobodnog vremena vašeg djeteta može doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja i konzumiranja alkohola?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

članci

Što je mentalno zdravlje mladih i zašto je važno?

pročitaj članak

Roditelji tinejdžera: četiri stvari koje morate znati

pročitaj članak

Zašto je povjerenje između roditelja i djece važno i kako ga izgraditi

pročitaj članak

Zašto su izvannastavne aktivnosti važne za tinejdžere

pročitaj članak

Što učiniti ako je dijete pod utjecajem alkohola

pročitaj članak

Tinejdžersko doba u doba pandemije: tri stvari koje svaki roditelj treba znati

pročitaj članak

6 ključnih razloga zašto alkohol nije za tinejdžere

pročitaj članak

Otkrij kakav odgoj postiže najbolje rezultate u prevenciji maloljetničke konzumacije alkohola

pročitaj članak

Kako argumentirano razgovarati s djetetom

pročitaj članak

Pet stvari kako pomoći u zdravom razvoju svog djeteta

pročitaj članak

Kada i gdje zatražiti stručnu pomoć

pročitaj članak

Četiri zlatna savjeta za roditelje

pročitaj članak