Komunikacija roditelja s tinejdžerima o alkoholu izuzetno je važna

Piše: Sonja Jarebica, socijalna pedagoginja

Odgoj djece, posebno tinejdžera, uvijek je veliki izazov za roditelja

U odrastanju djece i mladih roditeljske kompetencije dolaze do izražaja u situacijama kada s djetetom ima značajnijih problema - od emocionalnih do problema u ponašanju. U navedenim situacijama, roditelji moraju pokazati veću snagu, odvažnost, ljubav i spremnost da pomognu u prevladavanju krize, što će rezultirati suradnjom na relaciji roditelj-dijete. Stoga je izuzetno važno imati dobar odnos s djetetom. On se stvara od rođenja djeteta i zasnovan je na podršci, ljubavi, brizi, posvećenosti, razumijevanju, nadzoru, kvalitetnoj komunikaciji, povjerenju, ali i jasno postavljenim granicama i disciplini, kao i mnogim važnim čimbenicima za zaštitu mentalnog zdravlja djeteta.

Upravo su stoga iznimno interesantni rezultati istraživanja o odnosu Generacije Z prema alkoholu, koje je za Grupaciju proizvođača piva pri HGK krajem ljeta 2023. godine provela agencija Valicon. Prema dobivenim rezultatima istraživanja, djeci i mladima je vrlo važna komunikacija s roditeljima o alkoholu, a većina tinejdžera (66%) otvoreno razgovara s roditeljima o iskustvima konzumacije alkohola. Ta otvorenost je posebno karakteristična za mlade koji su probali alkohol i nakon toga ga nisu nastavili konzumirati.

Tinejdžeri koji povremeno konzumiraju alkohol, pokazalo je istraživanje, kažu da razgovaraju o toj temi otvoreno s roditeljima, što ukazuje na odnos povjerenja i poštivanja normi obiteljskog ponašanja te poticaja na društveno prihvatljivo ponašanje. Ipak, kad razgovaraju, njih 18% navodi iskustva vršnjaka, a ne govore o vlastitima, što zapravo indicira određeni sram ili strah da se otvoreno razgovara o ovoj temi.

Takav način razgovora, kroz iznošenje tuđih - ili „tuđih“ – primjera, ne treba zabrinjavati. I on je način na koji dijete na neki način traži podršku i mišljenje roditelja, temeljem čega će dobiti uvid o razmišljanju roditelja, ali i samo formirati stav. Na taj način moguće je djetetu dati dobar poticaj na apstinenciju i vjeru da se može obratiti roditeljima ukoliko se i samo nađe u sličnoj situaciji.

Kada je riječ o odnosu roditelja prema konzumaciji alkohola srednjoškolaca, primjetno je da prema odgovorima mladih koji povremeno konzumiraju alkohol (67%) roditelji znaju za to i da im dozvoljavaju konzumaciju u minimalnim količinama, što se u ruralnim sredinama tolerira donekle više no u urbanim. Prema podacima istraživanja, samo 4% roditelja zna da njihova maloljetna djeca povremeno piju alkohol, ali ih pri tome ni malo ne ograničavaju. Iako se može činiti da je to mali postotak, on je važan sve dok je njegova vrijednost veća od nule.

Ohrabrujuće je vidjeti da prema dobivenima rezultatima istraživanja čak dvije trećine tinejdžera smatra kako bi voljeli detaljno, dodatno razgovarati o alkoholu s roditeljima, a 23% je to reklo i za nastavnike u školi. Mladi koji nekada konzumiraju alkohol nešto su skloniji o toj temi detaljnije razgovarati s prijateljima izvan škole (61%) ili onima u školi (56%), nego s roditeljima (54%), što je u skladu s odrastanjem i povezivanjem s vršnjacima s kojima mogu dijeliti mišljenja i stavove bez osuda ili moraliziranja.

Upravo ovi rezultati dodatno ukazuju na važnost jedan od osnovnih ciljeva kampanje - ukazati roditeljima na važnost povjerenja i stvaranja odnosa u kojem roditelj pomaže, potiče, ohrabruje i stvara povjerenje, bez prigovaranja, kritiziranja, prijetnji i kažnjavanja. Povjerenje je vrlo složen odnos koji se između roditelja i djeca gradi godinama, zahtjeva puno truda i vremena, ali je višestruko važan i koristan za ukupno bolju budućnost novih naraštaja.

PODCAST

U ovom podcastu ambasadori kampanje razmijenili su svoja razmišljanja i iskustva o odgoju i izazovima maloljetničke konzumacije alkohola, a na sva pitanja koja ih muče, odgovore je dala Sonja Jarebica, socijalna pedagoginja s više od 35 godina iskustva rada s djecom i mladima.

kviz

Riješi kviz i otkrij koliko ti je važno uključivanje djeteta u slobodne aktivnosti

Slobodne aktivnosti važne su za pravilan rast i razvoj djece i mladih. Uključivanjem djece u izvannastavne aktivnosti možemo izbjeći da neorganizirano provode slobodno vrijeme i pritom doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja.

pitanje 1/10

Roditelj bi u svoje slobodno vrijeme trebao osmišljavati razne slobodne aktivnosti kako bi obitelj imala zajedničke ugodne trenutke i prepoznala interese djeteta.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 2/10

Zajednička obiteljska druženja u opuštenoj atmosferi, uz zabavu i igru, mogu doprinijeti razvoju samopouzdanja djeteta i dobrim međusobnim odnosima.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 3/10

Za dijete je dobro da od najranijeg djetinjstva roditelj prepozna njegove interese i razvija njegove sposobnosti i talente.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 4/10

O organizaciji slobodnog vremena trebaju brinuti: 

A) RODITELJI.

b) PREDŠKOLSKE/ ŠKOLSKE ORGANIZACIJE.

c) SAMO DIJETE.

pitanje 5/10

Jeste li upoznati s besplatnim dodatnim aktivnostima koje se nude za djecu u mjestu u kojem živite?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 6/10

Ako je vaše dijete uključeno u slobodne aktivnosti, primjećujete li njegovo zadovoljstvo njima?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 7/10

Treba li se roditelj, čije je dijete uključeno u neku slobodnu aktivnost, informirati o svom djetetu kod voditelja te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 8/10

Treba li roditelj svoje dijete podržavati i nazočiti odabranoj aktivnosti u vrijeme natjecanja, izložba ili prezentiranja naučenih vještina te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 9/10

Smatrate li da bi dijete, ako ne postiže neke očekivane rezultate u slobodnim aktivnostima, trebalo ispisati?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 10/10

Smatrate li da dodatne slobodne aktivnosti i strukturirano provođenje slobodnog vremena vašeg djeteta može doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja i konzumiranja alkohola?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

članci

Što je mentalno zdravlje mladih i zašto je važno?

pročitaj članak

Roditelji tinejdžera: četiri stvari koje morate znati

pročitaj članak

Zašto je povjerenje između roditelja i djece važno i kako ga izgraditi

pročitaj članak

Zašto su izvannastavne aktivnosti važne za tinejdžere

pročitaj članak

Što učiniti ako je dijete pod utjecajem alkohola

pročitaj članak

Tinejdžersko doba u doba pandemije: tri stvari koje svaki roditelj treba znati

pročitaj članak

6 ključnih razloga zašto alkohol nije za tinejdžere

pročitaj članak

Otkrij kakav odgoj postiže najbolje rezultate u prevenciji maloljetničke konzumacije alkohola

pročitaj članak

Kako argumentirano razgovarati s djetetom

pročitaj članak

Pet stvari kako pomoći u zdravom razvoju svog djeteta

pročitaj članak

Kada i gdje zatražiti stručnu pomoć

pročitaj članak

Četiri zlatna savjeta za roditelje

pročitaj članak

Komunikacija roditelja s tinejdžerima o alkoholu izuzetno je važna

pročitaj članak

Slobodne aktivnosti važan su čimbenik pozitivne socijalizacije tinejdžera

pročitaj članak

Piti (ne)znači i - uklopiti se

pročitaj članak

Trebam li se zabrinuti ako se moja kći dva-tri puta godišnje alkoholizirana vraća iz izlaska?

pročitaj članak