Pet stvari kako pomoći u zdravom razvoju svog djeteta

Piše: magistra Socijalne pedagogije Sonja Jarebica

Dobro je da roditelj dočeka svoje dijete, primijeti koordinaciju pokreta, ponašanje, izgovor i razgovorljivost u komunikaciji te sam zadah alkohola.

Nisu sva mladenačka ponašanja rizična i roditelj, ako reagira na vrijeme, doista može spriječiti mnoge nepoželjne ishode povezane s konzumacijom alkohola. U nastavku donosimo pet savjeta što roditelji mogu učiniti prije no što dijete višestruko zlouporabi njihovo povjerenje i bude primoran hitno poduzeti mjere zaštite psihosocijalnog razvoja djeteta.

1. Pripremiti dijete prije prvih izlazaka

Naravno, roditelj bi prije izlazaka trebao pripremiti dijete kako da izbjegne konzumaciju alkohola i preuzme odgovornost i posljedice povezane za daljnje povjerenje i izlaske. Posebno je važno da djetetu vremenski odredimo trajanje izlaska u skladu s njegovim godinama jer mnogi roditelji - smatrajući da je njihov odnos prijateljski i da imaju beskrajno povjerenje u dijete - dozvole izlazak do jutarnjih sati. Roditelj je odgojitelj svome djetetu, a ne prijatelj te treba paziti da se djeci u osnovnoj školi ne dozvole noćni izlasci do neprimjerenih sati za tu dob.

2. Uočiti prve simptome

Roditelji bi kod svojih adolescenata trebali najprije uočiti prve simptome povezane sa sumnjom na konzumaciju alkohola za vrijeme izlazaka vikendom te odlazaka na razne organizirane proslave. Kod prvih upuštanja u konzumaciju alkohola tolerancija na alkohol je jako niska. Zato je dobro da roditelj dočeka svoje dijete, primijeti koordinaciju pokreta, ponašanje, izgovor i razgovorljivost u komunikaciji i sam zadah alkohola.

3. Što učiniti kada dijete zloupotrijebi mogućnost izlaska

Kada roditelj primijeti da je dijete zloupotrijebilo mogućnost izlaska, konzumiralo alkohol, nije došlo na vrijeme kući, mora ponovno sjesti i razgovarati. Treba objasniti što ste uočili, a da je neprihvatljivo i što treba promijeniti. Dajte djetetu do znanja da ste zabrinuti, također da ga i razumijete, ali jasno recite što treba promijeniti. Za nepridržavanje dogovora i kršenje postavljenih granica dijete treba snositi posljedice i dobiti zabranu za prvi sljedeći izlazak.

4. Važno je ostati dosljedan

Važno je da ostanete dosljedni te pokažete djetetu da mislite ozbiljno i da nećete popustiti pod pritiskom. Nemojte da vas savladaju emocije, jadikovanje i plačljivost djeteta koje kaže da su svi roditelji bolji i da ga ne volite jer oni samo ispituju vaše granice. Zapamtite da vaša dosljednost pomaže djetetu da jača ličnost i da je to ispravan put osnaživanja njegove otpornosti i usmjeravanja na društveno poželjna ponašanja. Tako, ujedno, učite dijete da uči na svojim greškama.

5. Ne uspoređujte dijete s drugima

Posebno je važno da ga u takvim situacijama ne uspoređujete s drugom djecom koja nisu konzumirala alkohol. Uspoređivanje s drugom djecom uvijek šalje poruku da su nesposobni i neuspješni te da su druga djeca bolja i više vole svoje roditelje.

PODCAST

U ovom podcastu ambasadori kampanje razmijenili su svoja razmišljanja i iskustva o odgoju i izazovima maloljetničke konzumacije alkohola, a na sva pitanja koja ih muče, odgovore je dala Sonja Jarebica, socijalna pedagoginja s više od 35 godina iskustva rada s djecom i mladima.

kviz

Riješi kviz i otkrij koliko ti je važno uključivanje djeteta u slobodne aktivnosti

Slobodne aktivnosti važne su za pravilan rast i razvoj djece i mladih. Uključivanjem djece u izvannastavne aktivnosti možemo izbjeći da neorganizirano provode slobodno vrijeme i pritom doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja.

pitanje 1/10

Roditelj bi u svoje slobodno vrijeme trebao osmišljavati razne slobodne aktivnosti kako bi obitelj imala zajedničke ugodne trenutke i prepoznala interese djeteta.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 2/10

Zajednička obiteljska druženja u opuštenoj atmosferi, uz zabavu i igru, mogu doprinijeti razvoju samopouzdanja djeteta i dobrim međusobnim odnosima.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 3/10

Za dijete je dobro da od najranijeg djetinjstva roditelj prepozna njegove interese i razvija njegove sposobnosti i talente.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 4/10

O organizaciji slobodnog vremena trebaju brinuti: 

A) RODITELJI.

b) PREDŠKOLSKE/ ŠKOLSKE ORGANIZACIJE.

c) SAMO DIJETE.

pitanje 5/10

Jeste li upoznati s besplatnim dodatnim aktivnostima koje se nude za djecu u mjestu u kojem živite?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 6/10

Ako je vaše dijete uključeno u slobodne aktivnosti, primjećujete li njegovo zadovoljstvo njima?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 7/10

Treba li se roditelj, čije je dijete uključeno u neku slobodnu aktivnost, informirati o svom djetetu kod voditelja te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 8/10

Treba li roditelj svoje dijete podržavati i nazočiti odabranoj aktivnosti u vrijeme natjecanja, izložba ili prezentiranja naučenih vještina te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 9/10

Smatrate li da bi dijete, ako ne postiže neke očekivane rezultate u slobodnim aktivnostima, trebalo ispisati?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 10/10

Smatrate li da dodatne slobodne aktivnosti i strukturirano provođenje slobodnog vremena vašeg djeteta može doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja i konzumiranja alkohola?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

članci

Što je mentalno zdravlje mladih i zašto je važno?

pročitaj članak

Roditelji tinejdžera: četiri stvari koje morate znati

pročitaj članak

Zašto je povjerenje između roditelja i djece važno i kako ga izgraditi

pročitaj članak

Zašto su izvannastavne aktivnosti važne za tinejdžere

pročitaj članak

Što učiniti ako je dijete pod utjecajem alkohola

pročitaj članak

Tinejdžersko doba u doba pandemije: tri stvari koje svaki roditelj treba znati

pročitaj članak

6 ključnih razloga zašto alkohol nije za tinejdžere

pročitaj članak

Otkrij kakav odgoj postiže najbolje rezultate u prevenciji maloljetničke konzumacije alkohola

pročitaj članak

Kako argumentirano razgovarati s djetetom

pročitaj članak

Pet stvari kako pomoći u zdravom razvoju svog djeteta

pročitaj članak

Kada i gdje zatražiti stručnu pomoć

pročitaj članak

Četiri zlatna savjeta za roditelje

pročitaj članak