Piti (ne)znači i - uklopiti se

Piše: Bruno Šimleša, sociolog i književnik

Treba li raditi ono što drugi rade samo da te prihvate? Možda je važnije biti svoja/svoj pa ćeš se uklopiti s onima koji te istinski poštuju, a ne pokušavati biti ono što će se svidjeti većini

Tata, a što će biti ako popijem nešto“, upitala me je prošli tjedan moja 14-godišnjakinja. Ton je bio drugačiji nego prije godinu-dvije pa sam zaključio da je tema alkohola puno prisutnija sada kada je upisala srednju školu. Objasnio sam koje su moguće negativne posljedice i čula me je, što nije uvijek slučaj u zadnje vrijeme. Ali sada je slušala. Razgovor je bio više friendly, nego prijeteći. To ne funkcionira, drugačiji su današnji klinci. A nismo ni mi bili anđeli koji su uvijek pokorni slušali svoje. Ali friendly razgovor, pogotovo u situaciji kada ona otvara neku temu, to se pokazalo kao dobra taktika. Kada im mi dolazimo s temom o kojoj oni ne žele razgovarati najčešće nas čuju 1 posto. I to ako imamo sreće. U većini slučajeva samo prevrću očima... Ali kada oni otvore neku temu, e tada imamo priliku da nas čuju.

Pitao sam je i koliko njezinih frendova pije i zašto. „Zbog društva, tata“, brzo je odgovorila. Rekla je i da ih jako malo pije redovito, a mrvicu više samo kada su tulumi, proslave rođendana i sl. Da budu opušteniji...

Ona je jako društvena i opuštena pa smo zaključili da joj nikako ne treba dodatni poticaj, ali kako je, kao i većina tinejdžera, alergična na autoritet i nema realnu procjenu neke opasnosti, zaključak je bio da kada će doći to vrijeme, s alkoholom ćemo se upoznavati doma. Možda je nekima čudno da se prvi put napiješ ili budeš pripit s roditeljima, ali nama se čini logičnim. Baš zbog tinejdžerske sklonosti precjenjivanja svojih sposobnosti, ignoriranja opasnosti, osjećaja svemoći... Čini mi se da je u tom životnom razdoblju najveća razlika između onog što misle da znaju i mogu te onoga što istinski znaju i mogu. I od toga je ne možemo u potpunosti zaštititi, život će joj pokazati koliko je ta razlika velika. Ali od nekih posljedica tog lažnog samopouzdanja je možemo zaštititi, a razuman odnos prema alkoholu spada u tu kategoriju. Cilj je da se strpi još nekoliko godina, dok ne bude legalno mogla kupovati alkohol, a kada dođe to vrijeme, onda ćemo zajedno popiti prva pića.

Znam da se mora suprotstavljati autoritetima, pa i nama. Znam da tako traži svoje mjesto pod suncem, ali je svejedno želimo zaštititi što je više moguće, baš zato što je sklona precjenjivanju svojih znanja i mogućnosti. I ne mogu joj zamjeriti. Ja sam bio uvjeren da mogu parirati Nietzscheu u poetsko-filozofskoj raspravi o smislu života. Ah, slatkih li tinejdžerskih zabluda...

I zato ćemo nastaviti razgovarati o ovome, jer naravno, kao i o svim drugim važnim temama, nije cilj obaviti jedan razgovor pa smo mirni. Većina važnih tema se stalno treba otvarati, razgovarati o njima, objašnjavati...

Čitao sam istraživanje o tome zašto pije generacija Z i glavni razlog bilo je – uklopiti se. „Zbog društva, tata“, rekla bi moja kćer. Nije me to iznenadilo jer razumijem koliko je važno biti prihvaćen. Vjerujem da će nam pomoći što je odmalena učimo koliko je zeznuto htjeti se uklopiti pošto-poto. Raditi ono što drugi rade samo da te prihvate. Odmalena je učimo da je važnije biti svoja pa će uklopiti s onima koji je istinski poštuju, nego pokušati biti ono što će se svidjeti većini. Tako će možda biti generalno prihvaćenija, ali od krivih ljudi. Mislim da joj je to danas jasno. Koliko god su uklapanje i osjećaj pripadanja iznimno moćni, ipak je važniji da si svoj i prihvaćen od pravih ljudi, nego da glumataš, ali te prihvaćaju mnogi (krivi) ljudi. Čini mi se da i nama odraslima treba podsjetnik na to.

Imat će vremena za razumno konzumiranje alkohola, a sada je jednostavno treba zaštititi zbog tog njihovog osjećaja da ih nemamo od čega štititi. Taj tinejdžerski osjećaj svemoći je zeznuta stvar i držim nam svima fige da nađemo pravi ton u razgovoru s djecom.

PODCAST

U ovom podcastu ambasadori kampanje razmijenili su svoja razmišljanja i iskustva o odgoju i izazovima maloljetničke konzumacije alkohola, a na sva pitanja koja ih muče, odgovore je dala Sonja Jarebica, socijalna pedagoginja s više od 35 godina iskustva rada s djecom i mladima.

kviz

Riješi kviz i otkrij koliko ti je važno uključivanje djeteta u slobodne aktivnosti

Slobodne aktivnosti važne su za pravilan rast i razvoj djece i mladih. Uključivanjem djece u izvannastavne aktivnosti možemo izbjeći da neorganizirano provode slobodno vrijeme i pritom doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja.

pitanje 1/10

Roditelj bi u svoje slobodno vrijeme trebao osmišljavati razne slobodne aktivnosti kako bi obitelj imala zajedničke ugodne trenutke i prepoznala interese djeteta.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 2/10

Zajednička obiteljska druženja u opuštenoj atmosferi, uz zabavu i igru, mogu doprinijeti razvoju samopouzdanja djeteta i dobrim međusobnim odnosima.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 3/10

Za dijete je dobro da od najranijeg djetinjstva roditelj prepozna njegove interese i razvija njegove sposobnosti i talente.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 4/10

O organizaciji slobodnog vremena trebaju brinuti: 

A) RODITELJI.

b) PREDŠKOLSKE/ ŠKOLSKE ORGANIZACIJE.

c) SAMO DIJETE.

pitanje 5/10

Jeste li upoznati s besplatnim dodatnim aktivnostima koje se nude za djecu u mjestu u kojem živite?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 6/10

Ako je vaše dijete uključeno u slobodne aktivnosti, primjećujete li njegovo zadovoljstvo njima?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 7/10

Treba li se roditelj, čije je dijete uključeno u neku slobodnu aktivnost, informirati o svom djetetu kod voditelja te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 8/10

Treba li roditelj svoje dijete podržavati i nazočiti odabranoj aktivnosti u vrijeme natjecanja, izložba ili prezentiranja naučenih vještina te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 9/10

Smatrate li da bi dijete, ako ne postiže neke očekivane rezultate u slobodnim aktivnostima, trebalo ispisati?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 10/10

Smatrate li da dodatne slobodne aktivnosti i strukturirano provođenje slobodnog vremena vašeg djeteta može doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja i konzumiranja alkohola?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

članci

Što je mentalno zdravlje mladih i zašto je važno?

pročitaj članak

Roditelji tinejdžera: četiri stvari koje morate znati

pročitaj članak

Zašto je povjerenje između roditelja i djece važno i kako ga izgraditi

pročitaj članak

Zašto su izvannastavne aktivnosti važne za tinejdžere

pročitaj članak

Što učiniti ako je dijete pod utjecajem alkohola

pročitaj članak

Tinejdžersko doba u doba pandemije: tri stvari koje svaki roditelj treba znati

pročitaj članak

6 ključnih razloga zašto alkohol nije za tinejdžere

pročitaj članak

Otkrij kakav odgoj postiže najbolje rezultate u prevenciji maloljetničke konzumacije alkohola

pročitaj članak

Kako argumentirano razgovarati s djetetom

pročitaj članak

Pet stvari kako pomoći u zdravom razvoju svog djeteta

pročitaj članak

Kada i gdje zatražiti stručnu pomoć

pročitaj članak

Četiri zlatna savjeta za roditelje

pročitaj članak

Komunikacija roditelja s tinejdžerima o alkoholu izuzetno je važna

pročitaj članak

Slobodne aktivnosti važan su čimbenik pozitivne socijalizacije tinejdžera

pročitaj članak

Piti (ne)znači i - uklopiti se

pročitaj članak

Trebam li se zabrinuti ako se moja kći dva-tri puta godišnje alkoholizirana vraća iz izlaska?

pročitaj članak