Roditeljstvo za početnike (ili mene)

Eh, da barem postoji takav priručnik koji 100 % funkcionira! Roditeljstvo je uvijek izazov. Zadatak kojim smo blagoslovljeni, ali nas istovremeno stavlja u velika iskušenja i nikad nismo sigurni jesmo li na „pravom“ putu. Nema onog „ma, oni su mila majka dok ne hodaju“ ili „kad odseli, više nije moja briga“. Nekako sumnjam da naše brige prestaju kad ptičica napusti gnijezdo. Zvuči predobro da bi bilo istinito. Na nama je da budemo podrška, da slušamo i da brinemo taman toliko da ih ne gušimo, a da u svakom trenu osjete da smo tu. Treba naći granicu između prevelike brižnosti i nebrižnosti, prepoznati kad djelovati, a kad ustuknuti. Sve to super izgleda na papiru, ali ponekad se pitam: „Čovječe, gdje se nalazi onaj priručnik s početka?!“ Odmah kupujem! I sebi, i ženi.

Za ulogu roditelja nisam se puno pripremao, vjerujem kao ni svi drugi. Nisam tip od priprema unaprijed. Bavio sam se uglavnom situacijom kada je do nje došlo. Vodilo me srce, moj odgoj i misao da radim najbolje što znam. Velika je sreća što Eva, za sada, dobro plovi iskušenjima koje donosi tinejdžerska dob.

Nekako mi je najvažnije da kada nas dvoje započnemo razgovor, brzo dođemo do iskrenosti, i onog tzv. „polaganja računa“. Ja nisam bio ruban dječak, ali prošao sam sa svojom ekipom jako puno toga. Nalazio sam se u situacijama kada nije bilo zgodno gledati frenda koji je pretjerao s dum dum tekilom. Takve su situacije jako bitne jer nam pomažu da osvijestimo što je u redu, a što nije. Nastojim joj to predstaviti na takav način, pojasniti joj. Trudim se pružiti joj uvijek širu sliku stvari. Možda to trenutno ne poluči željeni učinak, ali odličan je osjećaj kada jednom kasnije uvidiš da im je to ostalo u nekom kutku mozga i da te tvoje dijete ipak dobro sluša.

Ja se Evi često obraćam kao prijateljici, a onda vrlo brzo prelazim na svoju ulogu roditelja. Na taj način postižem (ili barem tako mislim) ono što mi je najvažnije. Povjerenje i dobar osjećaj da ju štitim i da sam joj oslonac.

PODCAST

U ovom podcastu ambasadori kampanje razmijenili su svoja razmišljanja i iskustva o odgoju i izazovima maloljetničke konzumacije alkohola, a na sva pitanja koja ih muče, odgovore je dala Sonja Jarebica, socijalna pedagoginja s više od 35 godina iskustva rada s djecom i mladima.

kviz

Riješi kviz i otkrij koliko ti je važno uključivanje djeteta u slobodne aktivnosti

Slobodne aktivnosti važne su za pravilan rast i razvoj djece i mladih. Uključivanjem djece u izvannastavne aktivnosti možemo izbjeći da neorganizirano provode slobodno vrijeme i pritom doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja.

pitanje 1/10

Roditelj bi u svoje slobodno vrijeme trebao osmišljavati razne slobodne aktivnosti kako bi obitelj imala zajedničke ugodne trenutke i prepoznala interese djeteta.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 2/10

Zajednička obiteljska druženja u opuštenoj atmosferi, uz zabavu i igru, mogu doprinijeti razvoju samopouzdanja djeteta i dobrim međusobnim odnosima.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 3/10

Za dijete je dobro da od najranijeg djetinjstva roditelj prepozna njegove interese i razvija njegove sposobnosti i talente.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 4/10

O organizaciji slobodnog vremena trebaju brinuti: 

A) RODITELJI.

b) PREDŠKOLSKE/ ŠKOLSKE ORGANIZACIJE.

c) SAMO DIJETE.

pitanje 5/10

Jeste li upoznati s besplatnim dodatnim aktivnostima koje se nude za djecu u mjestu u kojem živite?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 6/10

Ako je vaše dijete uključeno u slobodne aktivnosti, primjećujete li njegovo zadovoljstvo njima?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 7/10

Treba li se roditelj, čije je dijete uključeno u neku slobodnu aktivnost, informirati o svom djetetu kod voditelja te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 8/10

Treba li roditelj svoje dijete podržavati i nazočiti odabranoj aktivnosti u vrijeme natjecanja, izložba ili prezentiranja naučenih vještina te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 9/10

Smatrate li da bi dijete, ako ne postiže neke očekivane rezultate u slobodnim aktivnostima, trebalo ispisati?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 10/10

Smatrate li da dodatne slobodne aktivnosti i strukturirano provođenje slobodnog vremena vašeg djeteta može doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja i konzumiranja alkohola?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

članci

Što je mentalno zdravlje mladih i zašto je važno?

pročitaj članak

Roditelji tinejdžera: četiri stvari koje morate znati

pročitaj članak

Zašto je povjerenje između roditelja i djece važno i kako ga izgraditi

pročitaj članak

Zašto su izvannastavne aktivnosti važne za tinejdžere

pročitaj članak

Što učiniti ako je dijete pod utjecajem alkohola

pročitaj članak

Tinejdžersko doba u doba pandemije: tri stvari koje svaki roditelj treba znati

pročitaj članak

6 ključnih razloga zašto alkohol nije za tinejdžere

pročitaj članak

Otkrij kakav odgoj postiže najbolje rezultate u prevenciji maloljetničke konzumacije alkohola

pročitaj članak

Kako argumentirano razgovarati s djetetom

pročitaj članak

Pet stvari kako pomoći u zdravom razvoju svog djeteta

pročitaj članak

Kada i gdje zatražiti stručnu pomoć

pročitaj članak

Četiri zlatna savjeta za roditelje

pročitaj članak