S djecom treba razgovarati o potencijalno škakljivim temama, pa tako i o alkoholu

Roditeljstvo je zahtjevno. Nisam ni mislio da će biti jednostavno, ali iznenadila me je brzina kojom se moramo prilagođavati. Taman kad sredimo jednu stvar, naša kći sazrije i moramo sve iznova osmisliti.

Gdje točno povući granicu, kako pronaći mjeru između puštanja da uči na svojoj koži i želje da je zaštitimo, kako je odlijepiti od ekrana, kako se pomiriti sa situacijom da supruga i ja ponekad imamo različite odgojne metode i kako ne dopustiti da kći to iskoristi da prođe lišo, kako je utješiti kada je netko povrijedi... Bezbroj je pitanja i izazova i njihov se broj ne smanjuje s vremenom. Samo se mijenjaju teme.

Ona ima vrlo zrelih 12 godina i tema se nazire na horizontu

Jedno od pitanja koje nam sada dolazi na tapetu jest i alkohol. Ona ima vrlo zrelih 12 godina i tema se nazire na horizontu. Naravno da još nije nikada pila alkohol, ali neki njezini vršnjaci su znali konzumirati, a čuli su priče o starijoj braći i sestrama. Zato ne izbjegavamo temu, ne pravimo se da ne postoji, ne radimo bauk od nje, ali je povremeno adresiramo. Kada vidi nekoga pod gasom, objasnimo o čemu se radi i kako se nositi s time. I mene je vidjela kada sam početkom godine slavio rođendan. Vidjela je da nisam sjeo za volan, radio ikakve gluposti, a da se jezik petljao, bome se petljao... I o tome smo razgovarali. Kao što razgovaramo o svemu potencijalno problematičnom. Mislim da roditelji često griješe kad ne razgovaraju o potencijalno škakljivim temama, no nama se čini da je bolje da o tome uči od nas, nego od ulice ili još gore, od interneta gdje se mogu pronaći svakakve informacije.

Razvijamo osjećaj povjerenja

Zato smo odlučili i da će joj prvi put biti s nama. Doma. Da shvati što je alkohol, kako utječe na nju, kada treba prestati piti i početi piti vodu. Neće to biti tako skoro, ali kada se bude dogodilo, dogodit će se u našem društvu. Jasno je zašto nije dobro da maloljetnici piju, mislim da je i njoj to jasno, no kada se budemo približili vremenu da i ona upozna alkohol, napravit ćemo to na svoj način.

Također, razvijamo osjećaj povjerenja pa vjerujemo da će nas nazvati ako se ona ili njezino društvo nađe u nekim problemima. Nismo roditelji koji će držati prodike dok traje frka, ali ćemo zato analizirati situaciju kada prođe frka. No ako bude trebalo pokupiti njezine frendove u dva ujutro, taj sam.

Također, želimo joj usaditi iskustvo da jednom kada odraste, alkohol treba konzumirati umjereno i odgovorno. I vjerujemo da je najbolji primjer kada joj to pokažemo svojim ponašanjem. Želimo joj i pokazati da se ne mora opijati da bi joj bilo zabavno jer to može završiti kobnim posljedicama.

Kao i u vezi svega drugoga, znamo da će raditi greške. Radimo ih i mi kao roditelji. Ali se želimo potruditi da ne plaća veliku cijenu za svoje greške. I da ih zajedno popravimo.

PODCAST

U ovom podcastu ambasadori kampanje razmijenili su svoja razmišljanja i iskustva o odgoju i izazovima maloljetničke konzumacije alkohola, a na sva pitanja koja ih muče, odgovore je dala Sonja Jarebica, socijalna pedagoginja s više od 35 godina iskustva rada s djecom i mladima.

kviz

Riješi kviz i otkrij koliko ti je važno uključivanje djeteta u slobodne aktivnosti

Slobodne aktivnosti važne su za pravilan rast i razvoj djece i mladih. Uključivanjem djece u izvannastavne aktivnosti možemo izbjeći da neorganizirano provode slobodno vrijeme i pritom doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja.

pitanje 1/10

Roditelj bi u svoje slobodno vrijeme trebao osmišljavati razne slobodne aktivnosti kako bi obitelj imala zajedničke ugodne trenutke i prepoznala interese djeteta.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 2/10

Zajednička obiteljska druženja u opuštenoj atmosferi, uz zabavu i igru, mogu doprinijeti razvoju samopouzdanja djeteta i dobrim međusobnim odnosima.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 3/10

Za dijete je dobro da od najranijeg djetinjstva roditelj prepozna njegove interese i razvija njegove sposobnosti i talente.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 4/10

O organizaciji slobodnog vremena trebaju brinuti: 

A) RODITELJI.

b) PREDŠKOLSKE/ ŠKOLSKE ORGANIZACIJE.

c) SAMO DIJETE.

pitanje 5/10

Jeste li upoznati s besplatnim dodatnim aktivnostima koje se nude za djecu u mjestu u kojem živite?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 6/10

Ako je vaše dijete uključeno u slobodne aktivnosti, primjećujete li njegovo zadovoljstvo njima?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 7/10

Treba li se roditelj, čije je dijete uključeno u neku slobodnu aktivnost, informirati o svom djetetu kod voditelja te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 8/10

Treba li roditelj svoje dijete podržavati i nazočiti odabranoj aktivnosti u vrijeme natjecanja, izložba ili prezentiranja naučenih vještina te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 9/10

Smatrate li da bi dijete, ako ne postiže neke očekivane rezultate u slobodnim aktivnostima, trebalo ispisati?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 10/10

Smatrate li da dodatne slobodne aktivnosti i strukturirano provođenje slobodnog vremena vašeg djeteta može doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja i konzumiranja alkohola?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

članci

Što je mentalno zdravlje mladih i zašto je važno?

pročitaj članak

Roditelji tinejdžera: četiri stvari koje morate znati

pročitaj članak

Zašto je povjerenje između roditelja i djece važno i kako ga izgraditi

pročitaj članak

Zašto su izvannastavne aktivnosti važne za tinejdžere

pročitaj članak

Što učiniti ako je dijete pod utjecajem alkohola

pročitaj članak

Tinejdžersko doba u doba pandemije: tri stvari koje svaki roditelj treba znati

pročitaj članak

6 ključnih razloga zašto alkohol nije za tinejdžere

pročitaj članak

Otkrij kakav odgoj postiže najbolje rezultate u prevenciji maloljetničke konzumacije alkohola

pročitaj članak

Kako argumentirano razgovarati s djetetom

pročitaj članak

Pet stvari kako pomoći u zdravom razvoju svog djeteta

pročitaj članak

Kada i gdje zatražiti stručnu pomoć

pročitaj članak

Četiri zlatna savjeta za roditelje

pročitaj članak

Komunikacija roditelja s tinejdžerima o alkoholu izuzetno je važna

pročitaj članak

Slobodne aktivnosti važan su čimbenik pozitivne socijalizacije tinejdžera

pročitaj članak

Piti (ne)znači i - uklopiti se

pročitaj članak

Trebam li se zabrinuti ako se moja kći dva-tri puta godišnje alkoholizirana vraća iz izlaska?

pročitaj članak