Slobodne aktivnosti važan su čimbenik pozitivne socijalizacije tinejdžera

Piše: Sonja Jarebica, socijalna pedagoginja

Uključivanje u izvannastavne aktivnosti omogućuje djeci kreativno, aktivno i smisleno provođenje slobodnog vremena

Mladi uključeni u dodatne aktivnosti postižu važne razvojne rezultate na način da stječu nove vještine i znanja, zabavljaju se, osjećaju se prihvaćenima i navikavaju se na suradnju s drugima. Te ih aktivnosti uče socijalnim vještinama, razvijaju njihove kompetencije, njihovo samopouzdanje i vjeru u sebe i svoje sposobnosti. Zajedničko provođenje vremena s vršnjacima rezultira dobrim osjećajima, ugodom što su s drugima u (ne)formalnim skupinama, razvijaju se prijateljstva, a djeca uče i dijeliti te pomagati drugima.

Prema dobivenim podacima istraživanja koje je krajem ljeta 2023. za Grupaciju proizvođača piva pri HGK provela agencija Valicon, svaka šesta mlada osoba ide na neku aktivnost nakon škole. Očekivano, najpopularnija aktivnost među mladima su sportovi s loptom (45%). No, mnogo se njih bavi i glazbenim aktivnostima te učenjem stranih jezika. Iako postoje neke razlike u popularnosti slobodnih aktivnosti prema vrsti naselja, sportovi s loptom ostaju uvijek najpopularniji – nešto više u ruralnim (56%) te malo manje u urbanim (45%) područjima.

Uz navedene aktivnosti – sport, glazbu i jezike, istraživanje je pokazalo da slobodno vrijeme postaje sve više polivalentno. Kad su izvan kuće, mladi će ga provesti i u jednostavnom druženju s prijateljima na otvorenom, u igranju video igara, u virtualnoj komunikaciji i na društvenim mrežama, što je pogotovo izraženo vikendima, kada to radi devet od deset tinejdžera. Nešto manje je zastupljeno gledanje televizije (44 posto), a značajno manje čitanje knjiga ili stripova (28 posto).

Kod srednjoškolaca imamo i podatak da na piće s društvom u kafić njih 19% odlazi svaki vikend, a još 32% nekoliko puta mjesečno. Noćni izlasci rjeđa su pojava – samo 8% ih ide redovito u takve izlaske svaki vikend, a 17% par puta mjesečno. Tako niskim brojkama vjerojatno doprinose i „door policy“ u domaćim klubovima, kojima je zabranjen ulazak osobama mlađim od 18 godina (kojima je zakonom zabranjena prodaja i točenje alkohola, na čemu klubovi najviše zarađuju).

No, umnogome je važnije što dobiveni podaci ukazuju da tinejdžeri pokazuju zanimanje ne samo sukladno osobnim preferencijama i sposobnostima, već i prema mogućnostima dostupnih sadržaja u sredini u kojoj žive, ali i motivaciji njihovih roditelja da prepoznaju njihove sklonosti i talente. Sve to pokazuje koliko je potrebno da roditelji shvate važnost slobodnih aktivnosti kao jednom od važnijih zaštitnih čimbenika u prevenciji svih neprihvatljivih oblika ponašanja, uključujući i konzumaciju alkohola.

Dodatno, izostanak uključivanja u slobodne aktivnosti, kao i stihijsko provođenje slobodnog vremena bez uvida i nadzora roditelja, može uzrokovati asocijalna ponašanja, kršenja ustaljenih normi, pa tako u upuštanje u eksperimentiranje s alkoholom i konzumiranje istog.

Djeca i mladi uključeni u strukturirano provođenje slobodnog vremena kroz slobodne aktivnosti bolje iskazuju i prepoznaju svoje i tuđe emocije, lakše iskazuju svoje stavove i mišljenja, znaju se zauzeti za sebe u socijalnom okruženju, spremniji su se suprotstaviti pritisku vršnjaka, što pak smanjuje rizična ponašanja, pa i rizik od konzumacije alkohola.

PODCAST

U ovom podcastu ambasadori kampanje razmijenili su svoja razmišljanja i iskustva o odgoju i izazovima maloljetničke konzumacije alkohola, a na sva pitanja koja ih muče, odgovore je dala Sonja Jarebica, socijalna pedagoginja s više od 35 godina iskustva rada s djecom i mladima.

kviz

Riješi kviz i otkrij koliko ti je važno uključivanje djeteta u slobodne aktivnosti

Slobodne aktivnosti važne su za pravilan rast i razvoj djece i mladih. Uključivanjem djece u izvannastavne aktivnosti možemo izbjeći da neorganizirano provode slobodno vrijeme i pritom doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja.

pitanje 1/10

Roditelj bi u svoje slobodno vrijeme trebao osmišljavati razne slobodne aktivnosti kako bi obitelj imala zajedničke ugodne trenutke i prepoznala interese djeteta.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 2/10

Zajednička obiteljska druženja u opuštenoj atmosferi, uz zabavu i igru, mogu doprinijeti razvoju samopouzdanja djeteta i dobrim međusobnim odnosima.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 3/10

Za dijete je dobro da od najranijeg djetinjstva roditelj prepozna njegove interese i razvija njegove sposobnosti i talente.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 4/10

O organizaciji slobodnog vremena trebaju brinuti: 

A) RODITELJI.

b) PREDŠKOLSKE/ ŠKOLSKE ORGANIZACIJE.

c) SAMO DIJETE.

pitanje 5/10

Jeste li upoznati s besplatnim dodatnim aktivnostima koje se nude za djecu u mjestu u kojem živite?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 6/10

Ako je vaše dijete uključeno u slobodne aktivnosti, primjećujete li njegovo zadovoljstvo njima?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 7/10

Treba li se roditelj, čije je dijete uključeno u neku slobodnu aktivnost, informirati o svom djetetu kod voditelja te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 8/10

Treba li roditelj svoje dijete podržavati i nazočiti odabranoj aktivnosti u vrijeme natjecanja, izložba ili prezentiranja naučenih vještina te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 9/10

Smatrate li da bi dijete, ako ne postiže neke očekivane rezultate u slobodnim aktivnostima, trebalo ispisati?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 10/10

Smatrate li da dodatne slobodne aktivnosti i strukturirano provođenje slobodnog vremena vašeg djeteta može doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja i konzumiranja alkohola?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

članci

Što je mentalno zdravlje mladih i zašto je važno?

pročitaj članak

Roditelji tinejdžera: četiri stvari koje morate znati

pročitaj članak

Zašto je povjerenje između roditelja i djece važno i kako ga izgraditi

pročitaj članak

Zašto su izvannastavne aktivnosti važne za tinejdžere

pročitaj članak

Što učiniti ako je dijete pod utjecajem alkohola

pročitaj članak

Tinejdžersko doba u doba pandemije: tri stvari koje svaki roditelj treba znati

pročitaj članak

6 ključnih razloga zašto alkohol nije za tinejdžere

pročitaj članak

Otkrij kakav odgoj postiže najbolje rezultate u prevenciji maloljetničke konzumacije alkohola

pročitaj članak

Kako argumentirano razgovarati s djetetom

pročitaj članak

Pet stvari kako pomoći u zdravom razvoju svog djeteta

pročitaj članak

Kada i gdje zatražiti stručnu pomoć

pročitaj članak

Četiri zlatna savjeta za roditelje

pročitaj članak

Komunikacija roditelja s tinejdžerima o alkoholu izuzetno je važna

pročitaj članak

Slobodne aktivnosti važan su čimbenik pozitivne socijalizacije tinejdžera

pročitaj članak

Piti (ne)znači i - uklopiti se

pročitaj članak

Trebam li se zabrinuti ako se moja kći dva-tri puta godišnje alkoholizirana vraća iz izlaska?

pročitaj članak