Što učiniti ako je dijete pod utjecajem alkohola

Piše: magistra Socijalne pedagogije Sonja Jarebica

Prije svakog izlaska djeteta roditelji se trebaju kratko informirati o tome gdje i s kim izlazi njihove dijete. Važan je i dogovor oko vremena povratka i mobilne dostupnosti u eventualnim situacijama potrebe kontakta djeteta ili roditelja. Ako roditelj ima dobar odnos s djetetom, poznavat će njegove vršnjake i njihove navike, a zasigurno imati i broj prijatelja ili roditelja drugog djeteta.

U nemalo nezgodnih i neugodnih, pa i opasnih situacija (zdravstvena ugroženost djeteta, nedolazak kući prema dogovoru, mobilna nedostupnost i sl.), poznavanje vršnjaka te broj mobitela prijatelja i drugih roditelja je od posebne važnosti.

Iz vlastitog iskustva znam kako je to kada ti se dijete ne vrati nakon dogovorenog termina povratka i kada mu je mobilna aplikacija isključena. Zahvaljujući mobilnom broju njegova prijatelja i pomoći drugih roditelja saznala sam moguće razloge njegove nedostupnosti. Pronašla sam svoje dijete u bolnici gdje je dovezeno nakon što ga je na pješačkom prijelazu udario nesavjestan vozač. Broj prijatelja koji sam imala pomogao mi je da u najtežim životnim trenucima budem uz svoje dijete. Iako su ozljede bile životno ugrožavajuće, sve je dobro završilo.

U ovakvim situacijama povjerenje između roditelja i djece dolazi do izražaja - dijete koje ima dobar odnos sa svojim roditeljem, nema strah od kažnjavanja, okrivljavanja i optuživanja te zna za posljedice svojih neprihvatljivih ponašanja. Zato postoji veća vjerojatnost da će kontaktirati svog roditelja ako je situacija u kojoj se on ili njegov vršnjak nalazi, opasna.

Najprije je potrebno procijeniti zdravstveno stanje djeteta

U slučajevima kada se dijete vrati kući i očigledno je pod utjecajem alkohola, roditelj mora procijeniti njegovo zdravstveno stanje. Ako mu se čini da je dijete zdravstveno ugroženo, potrebno je otići na hitnu. Opasno je u takvom stanju pustiti dijete da legne i spava jer može gubiti svijest, pasti i teško se ozlijediti ili povraćati. Ako roditelj ne zatraži liječničku pomoć, potrebno je biti uz dijete jer mu kod povraćanja treba pomoći, ali i paziti da nije na leđima jer bi se povraćana masa mogla vratiti i doći do gušenja (nažalost, bilo je i takvih situacija sa smrtnim posljedicama).

Važno je obaviti razgovor

Ako roditelj primijeti da je dijete pod utjecajem alkohola, ali da ima kontrolu u pokretima i razgovoru, treba jasno i kratko reći djetetu što vidi te bez optuživanja i svađanja zatražiti od njega da legne te najaviti da će o problemu razgovarati ujutro. Nikako se ne smije dogoditi da roditelj ne obavi razgovor. Ako zbog obveza nije u mogućnosti to učiniti, potrebno je ostaviti poruku ili nazvati dijete i dogovoriti obvezan termin razgovora u skladu i s obvezama djeteta.

Preporučujem da s djetetom razgovor obave oba roditelja i da ne budu nazočna braća i sestre (to može narušiti njihove odnose, a razgovor s njim je jasna poruka drugoj djeci da takvo ponašanje ne tolerirate).

U razgovoru kratko i jasno treba reći i opisati ponašanje i stanje zatečeno kod dolaska s izlaska, iskazati svoje osjećaje, obrazložiti razloge neprihvaćanja njegovih odluka i neželjena ponašanja i tražiti u sljedećim izlascima željeno ponašanje, a to je apstinencija od konzumiranja alkohola. Roditelj, primjerice, može reći:

Jučer si došao/la pod utjecajem alkohola, to nas brine i ljuti jer opijanje može uzrokovati teške posljedice, imamo dogovor kako se ponašati na izlascima i tražimo da to poštuješ.

Omogućite djetetu da iskaže svoje viđenje situacije

Potrebno je omogućiti djetetu da opiše situaciju koja ga je dovela u takvo stanje. Oni često naglašavaju da su i drugi pili, da su ih drugi nagovorili i sl. Roditelji ne bi smjeli takvo obrazloženje prihvatiti, niti okrivljavati drugu djecu i roditelje, a posebno ne ulaziti u sukobe s drugom djecom ili njihovim roditeljima.

Ako je roditelj na kojem se druženje odvilo omogućio konzumiranje (što je vrlo česta pojava u praksi jer dio roditelja također misli da se ništa neće dogoditi i „fora“ im je da dijete proba alkohol jer su i oni tako odrasli), preporučljivo je da svom djetetu ne odobrite više odlaske na proslave kod te obitelji.

Svome djetetu jasno recite da to nije opravdanje jer vi s njim imate jasno postavljena pravila i granice dopuštenoga, a on je to zloupotrijebio. Potrebno je dijete upoznati s posljedicama i konkretnim obrazloženjem te pitati dijete slaže li se s time i što misli o cjelokupnoj situaciji. Nakon svega važno je djetetu reći da ćete mu ponovno pružiti priliku da vrati povjerenje koje treba opravdati.

Kako vratiti povjerenje

Kako biste mu dali priliku da vrati izgubljeno povjerenje, najprije istaknite dobre strane djeteta (npr. do sada si pokazao/la poštovanje i slijedio/la upute, marljiv/a si, pouzdan/a, iskren/a osoba, osjećajan/a, pažljiv/a, odgovoran/a, radoznao/la, vedra i vesela osoba i sl.), kako bi osjetilo da podržavate i prepoznajete njegove kvalitete, ali isto tako i ponašanja koja odstupaju od vrijednosti u obitelji.

Povratna informacija djetetu također treba biti kratka, bez moraliziranja, vraćanja na prošle probleme, uvjetovana potrebom da se pokori vašem zahtjevu kako biste mu uzvratili ponovno ljubav.

Ne prepričavati taj događaj kao zabavan nestašluk

Pokušajte izbjeći to da taj događaj pred rodbinom ili prijateljima - a u nazočnosti djeteta - opisujete kao smiješan nestašluk te, prisjećajući se svojih odrastanja, ismijavate njegovo alkoholizirano stanje i sramotite ga (pomokrio se, pričao gluposti, izgledao smiješno i sl.).

Posljedice trebaju biti u skladu s obiteljskim navikama

Roditelj bi djetetu trebao reći, npr.: „Ti si do sada bio odgovoran, ali ovo opasno opijanje ne dozvoljavamo i vjerujemo da se neće ponoviti.“ Posljedice se moraju odrediti u dogovoru s djetetom i to odmah nakon neželjenoga događaja, a ne odustati pa povremeno reći „mi te do sada nismo kažnjavali, druga djeca…“.

Posljedica treba biti u skladu s obiteljskim navikama, nikako presložena i velika (mjesec dana nećeš imati mobitel, isključujemo ti računalo i igrice dok se ne popraviš…, izlaziti ne možeš do daljnjega…). Posljedice moraju biti konkretne, jasne, mora se znati do kada traju jer nedefinirane kazne (kada se budeš bolje ponašao/la, kada ja odlučim i sl.), ne potiču pozitivne promjene, već samo jačaju prkos i neposluh, a odnosi se onda zaoštravaju pa čak i između samih roditelja jer svaki ima drugačiji pristup problemu.

Povjerenje je ključno

U adolescenciji će se mladi zacijelo naći u prilici da konzumiraju alkohol. U želji za dokazivanjem, potrebi za pripadanjem, osjećajem neranjivosti i da neće biti posljedica, lako se upuštaju u konzumiranje alkohola.

Odgovornog roditelja koji će prikladno reagirati na takva neželjena ponašanja, pa će dijete razmišljati o posljedicama i povratku kući, to ne treba previše brinuti. Problem je kada su roditelji nezainteresirani, kada su izgubili nadzor i kada nemaju odnos s djecom te kada izostaje obostrano povjerenje jer su tada moguća puno veća i složenija rizična ponašanja koja mogu narušiti mentalno zdravlje mladih i razviti ovisnost o alkoholu.

PODCAST

U ovom podcastu ambasadori kampanje razmijenili su svoja razmišljanja i iskustva o odgoju i izazovima maloljetničke konzumacije alkohola, a na sva pitanja koja ih muče, odgovore je dala Sonja Jarebica, socijalna pedagoginja s više od 35 godina iskustva rada s djecom i mladima.

kviz

Riješi kviz i otkrij koliko ti je važno uključivanje djeteta u slobodne aktivnosti

Slobodne aktivnosti važne su za pravilan rast i razvoj djece i mladih. Uključivanjem djece u izvannastavne aktivnosti možemo izbjeći da neorganizirano provode slobodno vrijeme i pritom doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja.

pitanje 1/10

Roditelj bi u svoje slobodno vrijeme trebao osmišljavati razne slobodne aktivnosti kako bi obitelj imala zajedničke ugodne trenutke i prepoznala interese djeteta.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 2/10

Zajednička obiteljska druženja u opuštenoj atmosferi, uz zabavu i igru, mogu doprinijeti razvoju samopouzdanja djeteta i dobrim međusobnim odnosima.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 3/10

Za dijete je dobro da od najranijeg djetinjstva roditelj prepozna njegove interese i razvija njegove sposobnosti i talente.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 4/10

O organizaciji slobodnog vremena trebaju brinuti: 

A) RODITELJI.

b) PREDŠKOLSKE/ ŠKOLSKE ORGANIZACIJE.

c) SAMO DIJETE.

pitanje 5/10

Jeste li upoznati s besplatnim dodatnim aktivnostima koje se nude za djecu u mjestu u kojem živite?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 6/10

Ako je vaše dijete uključeno u slobodne aktivnosti, primjećujete li njegovo zadovoljstvo njima?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 7/10

Treba li se roditelj, čije je dijete uključeno u neku slobodnu aktivnost, informirati o svom djetetu kod voditelja te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 8/10

Treba li roditelj svoje dijete podržavati i nazočiti odabranoj aktivnosti u vrijeme natjecanja, izložba ili prezentiranja naučenih vještina te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 9/10

Smatrate li da bi dijete, ako ne postiže neke očekivane rezultate u slobodnim aktivnostima, trebalo ispisati?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 10/10

Smatrate li da dodatne slobodne aktivnosti i strukturirano provođenje slobodnog vremena vašeg djeteta može doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja i konzumiranja alkohola?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

članci

Što je mentalno zdravlje mladih i zašto je važno?

pročitaj članak

Roditelji tinejdžera: četiri stvari koje morate znati

pročitaj članak

Zašto je povjerenje između roditelja i djece važno i kako ga izgraditi

pročitaj članak

Zašto su izvannastavne aktivnosti važne za tinejdžere

pročitaj članak

Što učiniti ako je dijete pod utjecajem alkohola

pročitaj članak

Tinejdžersko doba u doba pandemije: tri stvari koje svaki roditelj treba znati

pročitaj članak

6 ključnih razloga zašto alkohol nije za tinejdžere

pročitaj članak

Otkrij kakav odgoj postiže najbolje rezultate u prevenciji maloljetničke konzumacije alkohola

pročitaj članak

Kako argumentirano razgovarati s djetetom

pročitaj članak

Pet stvari kako pomoći u zdravom razvoju svog djeteta

pročitaj članak

Kada i gdje zatražiti stručnu pomoć

pročitaj članak

Četiri zlatna savjeta za roditelje

pročitaj članak