Tinejdžersko doba u doba pandemije: tri stvari koje svaki roditelj treba znati

Piše: magistra Socijalne pedagogije Sonja Jarebica

Istraživanja pokazuju kako je tinejdžersko pijenje alkohola u opadanju - kako u Europi, tako i u Hrvatskoj, a osobito je, uz pijenje barem jednom u životu, smanjeno i ekscesivno epizodično pijenje, tzv. binge drinking. Ipak, pokazatelj kako je prosječno u Europi više od tri četvrtine (79 %) učenika pilo alkohol u svom životu, svakako potiče roditelje na promišljanje o rizicima kojima je izloženo njihovo dijete te na pojačanu brigu o prevenciji maloljetničke konzumacije alkohola.

Mladi su uvjereni da alkohol stvara ugodu, podiže raspoloženje i da se uz alkohol mogu dobro zabaviti. Pritom često znamo čuti roditelje kako kažu „nije moje dijete takvo“, „ono zna što smije“, „zna da je alkohol štetan“ i sl. Također su sigurni da se njihovo dijete neće upuštati u eksperimentiranja s konzumiranjem alkohola uslijed čega nedovoljno uočavaju početne probleme, što može rezultirati kasnijim rizičnim ponašanjem.

Zato je za roditelje važno znati koje su sve specifičnosti tinejdžerskog razdoblja kako bi pravovremeno mogli reagirati i spoznati koja su ponašanja rizična.

Pritisak vršnjaka jači od upozorenja roditelja

Znajući da je adolescentima posebno važno da ih njihovi vršnjaci prihvate, teško se mogu suprotstaviti nagovaranju i u pravilu popuste. Važno je naglasiti da je u vrijeme pandemijske krize, online nastave, rada od kuće roditelja, socijalne izolacije, kao i zbog posljedica potresa - mladima uskraćena prilika odrastanja i prolaska životnih iskustava i radosti unutar vršnjačkih skupina.

Izostajala je mogućnost pozitivnog potvrđivanja pred vršnjacima koji ih bezuvjetno prihvaćaju i uz koje mogu izgraditi sliku o sebi kao prihvatljivim osobama u društvu. Mladi, koji nisu prihvaćeni u društvu, unatoč svoj podršci i ljubavi svoje obitelji, ne osjećaju se kao poželjne osobe i osobe vrijedne uvažavanja. Jedan od načina izlaska iz te emocionalne ranjivosti je i konzumiranje alkohola kako bi se na trenutak osjećali sretno i zadovoljno.

Traganje za vlastitim identitetom

Tinejdžersko doba je u pravilu razdoblje sazrijevanja u kojem djeca napuštaju sigurno djetinjstvo te tragaju za vlastitim identitetom, a ispunjeno je i mnogim nerazumijevanjima i sukobima s roditeljima.

Roditelji bi trebali znati da je to vrijeme kada u razmišljanju mladih dolazi do tipičnih kognitivnih pogrešaka. Naime, mladi su u tom razdoblju skloni rizičnom ponašanju i mislima da su neranjivi, da im se ništa ne može dogoditi, da sve razumiju i znaju te da im savjeti odraslih ne trebaju. Naglašeno su usmjereni na sadašnjost, egocentrični su, skloni traženju uzbuđenja i potvrđivanja. Sva nastojanja roditelja da ih savjetuju i usmjeravaju su nedjelotvorna, a često ih djeca ne prihvaćaju.

Taj prividan osjećaj neranjivosti i mišljenja da se ništa loše neće dogoditi stvaraju visok rizik upuštanja u opasnosti. Tako bivaju skloniji donositi kratkoročne odluke, tipično usmjerene na sadašnjost i taj trenutak, te se lako upustiti u asocijalna ponašanja.

Nekontroliranom konzumacijom alkohola kod mladih ponekad je dovoljan trenutak u kojem netko predloži „ajmo se razbiti, ajmo se potući…“, da se svi uključe ne razmišljajući o posljedicama. Kad si pijan, lako se uključiš u tučnjavu, uništavanje, rušenje, a ishodi su nerijetko i trajne posljedice za mladu osobu: od prekida školovanja, preko kaznene odgovornosti, ugrožavanja zdravlja, a ponekad i posljedica sa smrtnim ishodima.

Pandemija donijela nove izazove

Ova generacija mladih - u vrijeme kada su trebali živjeti opuštenim i razigranim mladenačkim život, družiti se, baviti sportom, zaljubljivati, putovati i pronaći svoje mjesto među vršnjacima - susreli su se s brigama, strahom, nesigurnošću i neizvjesnošću do kada će sve to trajati. Upravo je to jedan od razloga zbog kojih roditelji i odrasli moraju preuzeti odgovornost za psihosocijalno zdravlje djece i mladih.

Pritom je jako važno da obiteljski odgoj pomogne mladima da ne požele sve nadoknaditi naglo i brzo dolaskom nove školske godine.

PODCAST

U ovom podcastu ambasadori kampanje razmijenili su svoja razmišljanja i iskustva o odgoju i izazovima maloljetničke konzumacije alkohola, a na sva pitanja koja ih muče, odgovore je dala Sonja Jarebica, socijalna pedagoginja s više od 35 godina iskustva rada s djecom i mladima.

kviz

Riješi kviz i otkrij koliko ti je važno uključivanje djeteta u slobodne aktivnosti

Slobodne aktivnosti važne su za pravilan rast i razvoj djece i mladih. Uključivanjem djece u izvannastavne aktivnosti možemo izbjeći da neorganizirano provode slobodno vrijeme i pritom doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja.

pitanje 1/10

Roditelj bi u svoje slobodno vrijeme trebao osmišljavati razne slobodne aktivnosti kako bi obitelj imala zajedničke ugodne trenutke i prepoznala interese djeteta.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 2/10

Zajednička obiteljska druženja u opuštenoj atmosferi, uz zabavu i igru, mogu doprinijeti razvoju samopouzdanja djeteta i dobrim međusobnim odnosima.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 3/10

Za dijete je dobro da od najranijeg djetinjstva roditelj prepozna njegove interese i razvija njegove sposobnosti i talente.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 4/10

O organizaciji slobodnog vremena trebaju brinuti: 

A) RODITELJI.

b) PREDŠKOLSKE/ ŠKOLSKE ORGANIZACIJE.

c) SAMO DIJETE.

pitanje 5/10

Jeste li upoznati s besplatnim dodatnim aktivnostima koje se nude za djecu u mjestu u kojem živite?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 6/10

Ako je vaše dijete uključeno u slobodne aktivnosti, primjećujete li njegovo zadovoljstvo njima?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 7/10

Treba li se roditelj, čije je dijete uključeno u neku slobodnu aktivnost, informirati o svom djetetu kod voditelja te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 8/10

Treba li roditelj svoje dijete podržavati i nazočiti odabranoj aktivnosti u vrijeme natjecanja, izložba ili prezentiranja naučenih vještina te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 9/10

Smatrate li da bi dijete, ako ne postiže neke očekivane rezultate u slobodnim aktivnostima, trebalo ispisati?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 10/10

Smatrate li da dodatne slobodne aktivnosti i strukturirano provođenje slobodnog vremena vašeg djeteta može doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja i konzumiranja alkohola?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

članci

Što je mentalno zdravlje mladih i zašto je važno?

pročitaj članak

Roditelji tinejdžera: četiri stvari koje morate znati

pročitaj članak

Zašto je povjerenje između roditelja i djece važno i kako ga izgraditi

pročitaj članak

Zašto su izvannastavne aktivnosti važne za tinejdžere

pročitaj članak

Što učiniti ako je dijete pod utjecajem alkohola

pročitaj članak

Tinejdžersko doba u doba pandemije: tri stvari koje svaki roditelj treba znati

pročitaj članak

6 ključnih razloga zašto alkohol nije za tinejdžere

pročitaj članak

Otkrij kakav odgoj postiže najbolje rezultate u prevenciji maloljetničke konzumacije alkohola

pročitaj članak

Kako argumentirano razgovarati s djetetom

pročitaj članak

Pet stvari kako pomoći u zdravom razvoju svog djeteta

pročitaj članak

Kada i gdje zatražiti stručnu pomoć

pročitaj članak

Četiri zlatna savjeta za roditelje

pročitaj članak