Trebam li se zabrinuti ako se moja kći dva-tri puta godišnje alkoholizirana vraća iz izlaska?

Posljednja istraživanja ESPAD (2019.) kažu da Hrvatska, kao i druge europske zemlje, bilježi pozitivnije trendove kad je riječ o maloljetničkoj konzumaciji alkohola. Unatoč tomu, podsjećanja roditelja, trgovaca i ugostitelja na opasnost konzumacije alkohola i dosljedno provođenje zakona kojima su zabranjeni posluživanje i prodaja alkoholnih pića osobama mlađima od 18 godina nikada dovoljno.

Maloljetnička konzumacija alkohola izazov je čije rješavanje zahtijeva doprinos svih dijelova društva. Upravo su zato najveći proizvođači piva u Hrvatskoj, među kojima su Zagrebačka pivovara, Heineken Hrvatska i Carlsberg Croatia, prije sedam godina pokrenuli nacionalnu kampanju "Uključi savjest - ponekad djeci treba reći ne", koja za cilj ima spriječiti prodaju i konzumaciju alkohola maloljetnim osobama.

ULOGA RODITELJA - NEPROCJENJIVA

Svjesni toga da su znanje i informiranost roditelja iznimno važni u prevenciji bilo kakvih rizičnih ponašanja kod djece, uključujući pijenje alkohola, pokrenuta je suradnja s magistrom socijalne pedagogije Sonjom Jarebicom iz udruge "Ti si OK", koja se bavi problemima mladih. Na stranicama portala "Uključi savjest" objavljen je Vodič za roditelje, koji pruža odgovore na mnoga pitanja o odgoju i svim opasnostima koje pijenje alkohola kod maloljetnika može izazvati te kako ih spriječiti, a nudi i informacije o tome gdje zatražiti stručnu pomoć.

Čitatelji su pozvani i da postave svoja pitanja te pošalju komentare. Odgovore socijalne pedagoginje Sonje Jarebice prenosimo u cijelosti.

Pitanje #1

Moja kći ima 18 godina i ponekad pije alkohol sa svojim društvom. Prvi put sam primijetila da piju alkohol kad je imala 17. Ne događa se često, možda dva-tri puta godišnje, kad izlaze u klubove. Jednom je došla vidno pijana, tad smo probdjeli noć s njom. Od tada znam da konzumira alkohol, čak mi to i kaže. Nadam se da to nije neki veliki razlog za zabrinutost?

Odgovor

Prilikom izlazaka povremeno konzumiranje alkohola kod određenog broja mladih jedini je način da se opuste i zabave. Kao što ste i sami primijetili, jednom prilikom prekomjerno je pila alkohol, što je dovelo do zdravstvenih teškoća. Upravo to pokazuje da, bez obzira na punoljetnost, donosi loše odluke, marginalizira posljedice, ne prepoznaje stanja vlastitog organizma te ne zna reći „ne“. Roditelj bi uvijek trebao iznijeti svoj stav o konzumaciji i tražiti apstinenciju prilikom izlazaka. Njena iskrenost i - vjerujem - povjerenje u vas vezano za konzumaciju nikako ne biste trebali prešutno prihvatiti. Uvijek moramo biti svjesni da se mlada osoba pod utjecajem alkohola može upustiti u vrlo rizična ponašanja jer ne razmišlja o posljedicama. Razloga za zabrinutost uvijek ima jer i povremeno konzumiranje alkohola tijekom većeg razdoblja može postati stil i način zabave, a onda dovesti do problema s ovisnošću. Potrebno je da kao roditelj i dalje potičete na apstinenciju, otvoreno razgovarate i iznesete svoj stav da se s načinom izlazaka i konzumiranja alkohola ne slažete. Takav pristup i dosljednost mogu uvijek pokrenuti pozitivnu promjenu jer prešućivanje je znak odobravanja.

Pitanje #2

Moj mali pije i drogira se, što mi je činiti? Što god sam poduzeo, nije prestao!

Odgovor

Riječ je o ozbiljnom problemu ugrožavanja fizičkog i mentalnog zdravlja djeteta. Roditelji moraju stalno poduzimati radnje i nikad ne odustati. U navedenom primjeru treba i dalje tražiti stručnu pomoć kroz zavode za zdravlje mladih, psihologa, liječnika i psihijatra. Put je dug i težak, ali zainteresiran roditelj, brižan i odgovoran, mora vjerovati u pozitive ishode. Bez obzira na poduzete mjere i nedovoljno pozitivnih pomaka do sada, budite uz njega, tražite nove načine pomoći, pronađite nekoga tko će i vama biti podrška. Beskrajno je mnogo dobrih primjera u kojima su se mladi izvukli iz „pakla droge“ i uklopili u društvo poštujući norme ponašanja i pronalaska sebe kao vrijedne i sposobne osobe. Vjera u svoje roditeljske snage i ljubav prema djetetu neka vam budu put od kojeg ne odustajete - i uvijek vjerujte u promjenu.

Pitanje #3

Nekad su maloljetnici izlazili u disko klubove, ali na matineje, od 16 do 20 sati. Alkohol se nije prodavao nego samo sokovi. Gdje se danas zabavljaju i u koje sate? Škole i dvorane su vikendom zatvorene, a mogle bi biti okupljališta uz nadzor volontera s radionicama, pa i s DJ-em i plesom. Potrebno je samo malo volje i angažmana da se pomogne mladima…

Odgovor

Danas također mladi odlaze u klubove, organiziraju rođendane, idu u kino… Novo doba omogućava im da previše vremena provode na društvenim mrežama, u shoppingu i stihijskom načinu života, uz naglašenu prisutnost dosade. Problem alkoholizma oduvijek je prisutan jednako, kako prije tako i danas. Alkohol je, nažalost, uvijek bio dostupan mladima, ali moramo znati da je samo određeni postotak mladih rizičan za konzumiranje alkohola, a da ga najveći postotak ipak ne pije i može se vrlo dobro provesti tijekom druženja, sporta, izleta... Slažem se s vama da je nekad bilo mnogo više dostupnih sadržaja za djecu i mlade kroz institucije i da je mnogo više toga bilo besplatno. Kako kažete, potrebno je malo dobre volje da se pomogne mladima i strukturira njihovo slobodno vrijeme kroz aktivnosti u kvartovima i mjestima u kojima žive. Vrlo je malo lokalnih zajednica u kojima mladi pronađu puno besplatnih sadržaja (folklor, tamburaške sekcije, rock grupe, šah, društvene igre, sportska događanja, strani jezici, robotika, trčanje, filmoteke, videoigre, ekosekcije…). Sadržajno strukturiranje slobodnog vremena mladih, uključivanje u izvanškolske aktivnosti, jedan je od dobrih modela prevencije svih rizičnih ponašanja. Kad mlada osoba ima priliku pokazati svoje interese, talente i sposobnosti, razvija pozitivnu sliku o sebi i svojim vrijednostima. Za probleme u odrastanju djece i mladih cijelo društvo, a posebno roditelji, trebaju preuzeti odgovornost i omogućiti im pravilan emocionalan i socijalan rast i razvoj.

PODCAST

U ovom podcastu ambasadori kampanje razmijenili su svoja razmišljanja i iskustva o odgoju i izazovima maloljetničke konzumacije alkohola, a na sva pitanja koja ih muče, odgovore je dala Sonja Jarebica, socijalna pedagoginja s više od 35 godina iskustva rada s djecom i mladima.

kviz

Riješi kviz i otkrij koliko ti je važno uključivanje djeteta u slobodne aktivnosti

Slobodne aktivnosti važne su za pravilan rast i razvoj djece i mladih. Uključivanjem djece u izvannastavne aktivnosti možemo izbjeći da neorganizirano provode slobodno vrijeme i pritom doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja.

pitanje 1/10

Roditelj bi u svoje slobodno vrijeme trebao osmišljavati razne slobodne aktivnosti kako bi obitelj imala zajedničke ugodne trenutke i prepoznala interese djeteta.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 2/10

Zajednička obiteljska druženja u opuštenoj atmosferi, uz zabavu i igru, mogu doprinijeti razvoju samopouzdanja djeteta i dobrim međusobnim odnosima.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 3/10

Za dijete je dobro da od najranijeg djetinjstva roditelj prepozna njegove interese i razvija njegove sposobnosti i talente.

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 4/10

O organizaciji slobodnog vremena trebaju brinuti: 

A) RODITELJI.

b) PREDŠKOLSKE/ ŠKOLSKE ORGANIZACIJE.

c) SAMO DIJETE.

pitanje 5/10

Jeste li upoznati s besplatnim dodatnim aktivnostima koje se nude za djecu u mjestu u kojem živite?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 6/10

Ako je vaše dijete uključeno u slobodne aktivnosti, primjećujete li njegovo zadovoljstvo njima?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 7/10

Treba li se roditelj, čije je dijete uključeno u neku slobodnu aktivnost, informirati o svom djetetu kod voditelja te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 8/10

Treba li roditelj svoje dijete podržavati i nazočiti odabranoj aktivnosti u vrijeme natjecanja, izložba ili prezentiranja naučenih vještina te aktivnosti?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 9/10

Smatrate li da bi dijete, ako ne postiže neke očekivane rezultate u slobodnim aktivnostima, trebalo ispisati?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

pitanje 10/10

Smatrate li da dodatne slobodne aktivnosti i strukturirano provođenje slobodnog vremena vašeg djeteta može doprinijeti prevenciji rizičnih ponašanja i konzumiranja alkohola?

A) da.

b) ne.

c) ne znam.

članci

Što je mentalno zdravlje mladih i zašto je važno?

pročitaj članak

Roditelji tinejdžera: četiri stvari koje morate znati

pročitaj članak

Zašto je povjerenje između roditelja i djece važno i kako ga izgraditi

pročitaj članak

Zašto su izvannastavne aktivnosti važne za tinejdžere

pročitaj članak

Što učiniti ako je dijete pod utjecajem alkohola

pročitaj članak

Tinejdžersko doba u doba pandemije: tri stvari koje svaki roditelj treba znati

pročitaj članak

6 ključnih razloga zašto alkohol nije za tinejdžere

pročitaj članak

Otkrij kakav odgoj postiže najbolje rezultate u prevenciji maloljetničke konzumacije alkohola

pročitaj članak

Kako argumentirano razgovarati s djetetom

pročitaj članak

Pet stvari kako pomoći u zdravom razvoju svog djeteta

pročitaj članak

Kada i gdje zatražiti stručnu pomoć

pročitaj članak

Četiri zlatna savjeta za roditelje

pročitaj članak

Komunikacija roditelja s tinejdžerima o alkoholu izuzetno je važna

pročitaj članak

Slobodne aktivnosti važan su čimbenik pozitivne socijalizacije tinejdžera

pročitaj članak

Piti (ne)znači i - uklopiti se

pročitaj članak

Trebam li se zabrinuti ako se moja kći dva-tri puta godišnje alkoholizirana vraća iz izlaska?

pročitaj članak